Kiki is een meisje van vier jaar oud. Ze heeft een kunstoogje. Het inbrengen en verwijderen van een kunstoogje is voor een kind soms lastig om te leren. Kiki kan dit erg goed. Met deze film wil Kiki aan ouders en andere kinderen laten zien hoe ze dit doet. Deze film is gemaakt door de oogartsen en verpleegkundigen van het retinoblastoomteam van het VU medisch centrum in Amsterdam.

 

Sven (7) is blind en heeft zijn zwemdiploma gehaald

Toen Sven bijna 1 jaar oud was werd hij blind als gevolg van retinoblastoom. Hij zwemt al vanaf het babyzwemmen en is, nadat hij blind werd, meteen weer verder gegaan. Hij kreeg zwemles in een reguliere les met andere kinderen. Zijn moeder, Mirella, zwemt mee met een (honden)klikker en dat geluid volgt hij. In het zwembad "Die Heygrave" in Vlijmen heeft Sven zijn A-diploma gehaald. Het bijzondere aan het diploma is, dat het speciaal voor Sven in brailleschrift is gemaakt. Sven kan nu zijn welverdiende zwemdiploma zelf 'lezen'. 

 

Kijk naar deze fantastische film van onze judoheld Yrian

Yrian heeft op een leeftijd van twee jaar retinoblastoom gekregen. Als gevolg van deze ziekte moet hij een oog missen. Voor hem was sporten altijd lastig. Totdag hij schooljudo ontdekte...

 

Max krijgt een glazen oogprothese bij de firma Müller

Dit is een prachtige film over Max die een glazen prothese krijgt. Max bezoekt de firma Müller voor zijn tweede glazen kunstoog. De film laat zien hoe zijn kunstoog wordt gemaakt door één van de laatste glasblazers die er bestaan. Sinds de komst van kunststof kunstogen wordt nog maar een klein deel van de protheses van glas vervaardigd. Het instituut F.Ad. Müller Söhne vervaardigt deze oogprotheses van glas bij patiënten in Nederland en Europa.

 

Hoe gaat dat...? Een kunstoog

Deze video laat zien wat er allemaal komt kijken bij het in- en uitdoen en het verzorgen van een kunstoog. In het VUmc bezoeken we een oculariste, iemand die het kunstoog maakt. Damian en Anna laten zien hoe het kunstoog eruit ziet.

 

Het Klokhuis aflevering het kunstoog

In deze aflevering van het klokhuis zien we Chagay en Rowena die retinoblastoom hebben doorgemaakt. Hierdoor hebben zij een kunstoog. Wat is een kunstoog en hoe wordt dat gemaakt? Het Klokhuis laat het zien.

 

De polikliniek VUmc aflevering retinoblastoom I (2005)

In deze aflevering volgen we ouders die een kind hebben met de diagnose retinoblastoom. Zij komen op controle in het Retinoblastoom Centrum Nederland in het VUmc.

;

 

De polikliniek VUmc aflevering retinoblastoom II (2005)

In deze aflevering volgen we ouders die een kind hebben met de diagnose retinoblastoom. Zij komen op controle in het Retinoblastoom Centrum Nederland in het VUmc. 

;

0
0
0
s2sdefault